Dobro došli u Švedsku

Tek ste došli ste u Švedsku a imate praktičnih pitanja kako izvaditi personnummer otvoriti račun u banci naći stan, posao ili imate neka druga pitanja slobodno se možete obratiti Hrvatskom kulturnom društvu iz Stockholma kod gospodina Renata Mitrovića na broj 0768313673 ili kod gospođice Matee Žižak na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 

 

Švedska je četvrta zemlja po veličini u Europi i zauzima jugoistočni dio Skandinavskoga poluotoka. Stanovnici Švedske imaju visok životni standard, visoko razvijen sustav socijalne skrbi i jedan od najviših prosječnih dohodaka na svijetu. Švedska se općenito smatra modernom i liberalnom zemljom. Švedska je članica Europske unije od 1. siječnja 1995


Kraljevina Švedska:Kralj Carl XVI. Gustaf
Broj stanovnika 2012:  9.540.065
Službeni jezik: Švedski
Glavni grad: Stockholm
Pozivni broj: 46
Valuta: Kruna
Jedinstveni broj za sve hitne situacije: 112

 

Veleposlanstvo Hrvatske u Švedskoj
Engelbrektsplan 2
114 34 Stockholm
ŠVEDSKA

Tel: 0046-8440 52 80
Dežurni telefon: 0046-73346 34 55

 

Ulaskom Hrvatske u EU otvara se mogućnost rada i življenja u Švedskoj, to jest nije potrebna radna i boravišna dozvola ali to ne znači da je lako doći do posla. Švedska ima trenutno oko 8 % nezaposlenost i konkurencija za svako radno mjesto je velika.

Jezik predstavlja isto veliku prepreku, poznavanje engleskog može malo pomoći ali ne puno.

Najlakše je ako poznajete nekoga u Švedskoj tko ima svoju firmu i da vas zaposli ali to je najmanje vjerovatna opcija, drugi prijedlog je ako poznajete nekoga u Švedskoj da dođete kod njega pa da tražite ovdje posao ni ova mogućnost ne daje vam sigurnost da ćete uspjeti a ako nemate kome doći pokušajte preko interneta.

 

Nešto lakše je dobiti posao u firmama koje se bave iznajmljivanjem radnika to jest posao za stalno je vrlo teško dobiti pa se zato ide preko firmi koje samo iznajmljuju radnike u drugu ruku, ovdje imate nekoliko firmi:

 

http://www.pima.se/

http://storesupport.se/

http://www.proffice.se/

http://www.uniflex.se/

https://www.poolia.se/

http://www.manpower.se/

http://www.bemannia.se/

 

Možete se obratiti i državnom zavodu za zapošljavanje: Arbetsförmedlingen

 

Joomla templates by Joomlashine