Dobro došli u Švedsku

 

 

Švedska je četvrta zemlja po veličini u Europi i zauzima jugoistočni dio Skandinavskoga poluotoka. Stanovnici Švedske imaju visok životni standard, visoko razvijen sustav socijalne skrbi i jedan od najviših prosječnih dohodaka na svijetu. Švedska se općenito smatra modernom i liberalnom zemljom. Švedska je članica Europske unije od 1. siječnja 1995


Kraljevina Švedska:Kralj Carl XVI. Gustaf
Broj stanovnika 2012:  9.540.065
Službeni jezik: Švedski
Glavni grad: Stockholm
Pozivni broj: 46
Valuta: Kruna
Jedinstveni broj za sve hitne situacije: 112

 

Veleposlanstvo Hrvatske u Švedskoj
Engelbrektsplan 2
114 34 Stockholm
ŠVEDSKA

Tel: 0046-8440 52 80
Dežurni telefon: 0046-73346 34 55

 

Ulaskom Hrvatske u EU otvara se mogućnost rada i življenja u Švedskoj, to jest nije potrebna radna i boravišna dozvola ali to ne znači da je lako doći do posla. Švedska ima trenutno oko 8 % nezaposlenost i konkurencija za svako radno mjesto je velika.

Jezik predstavlja isto veliku prepreku, poznavanje engleskog može malo pomoći ali ne puno.

Najlakše je ako poznajete nekoga u Švedskoj tko ima svoju firmu i da vas zaposli ali to je najmanje vjerovatna opcija, drugi prijedlog je ako poznajete nekoga u Švedskoj da dođete kod njega pa da tražite ovdje posao ni ova mogućnost ne daje vam sigurnost da ćete uspjeti a ako nemate kome doći pokušajte preko interneta.

 

Nešto lakše je dobiti posao u firmama koje se bave iznajmljivanjem radnika to jest posao za stalno je vrlo teško dobiti pa se zato ide preko firmi koje samo iznajmljuju radnike u drugu ruku, ovdje imate nekoliko firmi:

 

http://www.pima.se/

http://storesupport.se/

http://www.proffice.se/

http://www.uniflex.se/

https://www.poolia.se/

http://www.manpower.se/

http://www.bemannia.se/

 

Možete se obratiti i državnom zavodu za zapošljavanje: Arbetsförmedlingen

 

Joomla templates by Joomlashine