Uncategorised

HSKD MATIJA GUBEC
Organizira tradicionalne maškare

Subota 2. Ožujka od 19.00
Brasvägen 3, 175 61 Järfälla
Pendeltåg Barkarby station, Bus 518, Byleden

Cijena ulaznice: 100 kr
Besplatan ulaz djeci i mladima do 18 godina

Broj ulaznica je ograničen
Ulaznice se mogu rezervirati tako da uplatite na swish, 
070 - 776 17 91

 


 

 

 

 

 

Miro Barešić

 
 

Miro Barešić (Šibenik10. rujna 1950. – 31. srpnja 1991.) - hrvatski emigrant i revolucionar. Izvršio je atentat na jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj 1971. godine. Poginuo je uDomovinskom ratu.

 

 

Životopis[uredi]

Rođen u Šibeniku 10. rujna 1950.. Odbio je služiti vojni rok u JNA, zbog političkih stavova. Smatrao je, da su Hrvatima ugrožena ljudska prava. Prethodno su komunisti ubili nekoliko njegovih rođaka. Osuđen je na 6 mjeseci zatvora na Golom otoku.

Nakon odsluženja kazne, ilegalno je pobjegao iz Jugoslavije. Završio je u Švedskoj. Povezao se s pripadnicima hrvatske političke emigracije, članovima Hrvatskog narodnog odpora. U suradnji s Anđelkom Brajkovićem i Antom Stojanovim organizirao je i izveo akciju kojoj je bio cilj puštanje hrvatskih politički zatvorenika u zamjenu za jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj Vladimira Rolovića 7. travnja 1971. godine. Pružanjem otpora i pokušajem da ubije hrvatske rodoljube Rolović je teško ranjen, umro je nakon 8 dana. Švedska ih je policija uhitila pri čemu nisu pružali otpor. Služili su zatvorsku kaznu u strogo čuvanom zatvoru. Nakon godinu dana, grupa hrvatskih emigranata otela je zrakoplov u Malmu i njime su pobjegli u Španjolsku. Tražili su da puste Miru Barešića iz zatvora i pošalju ga zrakoplovom u Španjolsku. Kada je to učinjeno, napustili su oteti zrakoplov. Miro Barešić služio je zatvorsku kaznu u Španjolskoj 18 mjeseci. Nakon toga nije izručen Švedskoj, makar su Španjolska i Švedska imale sporazum o međusobnom izručenju. Dogovorom španjolskih i paragvajskih vlasti, emigrirao je u Paragvaj, jer mu je u Španjolskoj prijetila UDBA.

U Paragavaju je promijenio identitet i zvao se Toni Šarić. Služio je u paragvajskoj vojsci i napredovao po činu. Bio je karatist i tjelohranitelj paragvajskog veleposlanika u SAD-u. Kada je pobijedio na jednom karate natjecanju, tražio je, da bude hrvatska zastava tijekom proglašenja pobjednika. S vremenom je otkriven njegov pravi identitet i američke vlasti izručile su ga Švedskoj, gdje je bio u zatvoru do 1988. godine, kada se vratio u Paragvaj.

Početkom Domovinskog rata vratio se u Hrvatsku, nakon što je dobio hrvatsku putovnicu. Susreo se s drugim hrvatskim emigrantima i pridružio ZNG-u. Planirao je vojne akcije. Poginuo je u jednoj takvoj vojnoj akciji u Zadarskoj županiji samo tri tjedna nakon dolaska u Hrvatsku.

Ne samo da danas Hrvatska postaje članicom EU-a nego nam i Janja ima rođendan, najverovatnije da je ulazak Hrvatske u EU uskalađen sa njezinim rođendanom!

Moram da napomenem da Janja drži 3 stupa našeg doma i sa svojim radom zaslužuje sve pohvale.

Sretan ti rođendan Janjo!

Sretan ti rođendan Ivane!

Danas nam naš dugogodišnji predsjednik Ivan Ilić ima rođendan, ovom prilikom mu želimo sretan rođendan i zahvaljujemo na pomoći i vremenu što ulaže u borbi za opstanak HKD Matija Gubec. 

Sretno ti bilo Ivane još 100 godina pa onda ćemo vidjeti kako ćemo dalje!

 

 

Stranica 1 od 3

Dizajn Mile Žižak

 

Dobro došli u HKD Matija Gubec Stockholm

Hrvatsko kulturno društvo Matija Gubec koje je osnovano davne 1970 godine treba vašu pomoć kako bi opstali i mogli dalje djelovati

Pročitajte više..

 

Želite li vi postati sponzor?

Cijena ovog bannera je besplatna za članove a za ostale je 300 kruna za godinu

Pošaljite vaše podatke

 

Joomla templates by Joomlashine